lördag 25 oktober 2008

Ändra färg

Om du använder färgfoto i din LO kan det vara bra att tänka på att LO:n blir mer harmonisk om du använder en eller flera färger som återfinns i fotot. En tumregel är att inte använda mer än 3 färger (+ ev svart och vitt). Om du då hittar ett kit som har ett passande tema till ditt foto men innehåller helt fel färger finns möjligheten att ändra färg på papper och dekorationer. Här följer ett enkelt sätt att ändra färg. Det finns andra sätt, men det lämnar vi därhän så länge. Kom ihåg att du väljer själv om du vill ändra färg på hela dekorationen/pappret eller om du bara vill markera en liten del och ändra färg.

1. I bilden nedan är bakgrundspappret murrigt grönt i en kulör som drar lite mot blått. Färgen är inte fel, den återfinns i fotot. Men det kan vara idé att testa andra färger och kanske hitta någon kulör som passar ännu bättre.

Markera det lager du vill ändra. Bestäm en färg i fotot som du vill ta igen i bakgrundspappret.



2. När du bestämt vilken färg du vill ha, väljer du pipett-verktyget i verktygsmenyn. Sedan klickar du med pipetten på den färg du önskar. Jag valde det ljusblå i halsringningen. Färgen ändras då på paletten till vänster.



3. Tryck sedan ctrl+u. Då får du upp dialogrutan Hue/saturation (Nyans/mättnad). Bocka för rutan Colorize/Färga (?). Sedan drar du i reglagen för Saturation/mättnad och Lightness/ljushet, till du får önskad färg. Du ser i din LO hur färgen ändras.



4. Så här blev resultatet.



Andra varianter.



4 kommentarer:

Titti sa...

Hej
Hittade till dig via Familjeliv. Vilken jättebra blogg...Ska prova en del saker när jag känner att jag har huvudet på skaft :-D

Lovina sa...

Tack :-)

Cajo sa...

Hej. Vad duktigt du är, och vad tur att det finns såna som du som orkar lägga ner tid och energi på att göra dessa tutorials!! Tack för inspirationen. :-)

Lovina sa...

Tack! :-)