lördag 25 oktober 2008

Frilägga del av foto

För att göra effektfulla scrappar kan det vara användbar att kunna frilägga delar av foton. Här följer en guide över hur jag gör. Det finns andra sätt att uppnå samma eller liknande resultat. Jag tycker dock att det är enklast att göra så som jag beskriver i guiden.

Om du tycker att det är svårt att se detaljer på bilderna nedan - klicka på dem så får du upp en förstoring. Glöm inte att klicka bakåt på navigationspilarna i din webläsare när du tittat klart - bilderna öppnas inte i nytt fönster automatiskt.

1. Skapa ett nytt dokument och öppna sedan ett foto. Kopiera över fotot till det nya dokumentet. (Hur du gör detta hittar du i tutorialen "Hur du skapar en digiscrap".)



2. Välj polygonal lasso/mangetlasso i verktygsmenyn. Zooma sedan in bilden ordentligt. Ett enkelt sätt att göra detta är att trycka ned ctrl+space (så muspekaren blir till ett förstoringsglas med ett plus i) och sedan klicka med förstoringsglaset i dokumentet så många gånger det behövs för att zooma in bilden till minst 100 %. Är det en bild med många detaljer kan du behöva zooma in till 200 % eller mer, för att få ett bra resultat.



3. När du släpper ctrl+space blir muspekaren åter till det verktyg du valt, i det här fallet magnetlasso. Nu ska du markera den del av bilden du vill ha kvar. Fäst magnetlassot på en valfri punkt genom att klicka med musen. Släpp musknappen och dra en bit längs den del du vill markera. Klicka - släpp. Fortsätt sedan klicka - släpp - dra, klicka - släpp - dra runt hela det område du vill markera. Var noga, så blir resultatet bättre.



4. När du markerat runt hela - och klickat sista gången i samma punkt som du startade - frigörs muspekaren och markeringen börjar "rör sig".



5. Nu ska du högerklicka i markeringen. Du får då upp en meny (förutsatt att du fortfarande har något av markeringsverktygen aktiv i verktygsmenyn). Välj select inverse/omvänd.



Steg 6-9 kan du hoppa över om du vill, det är endast finjusteringar.

6. Ibland blir markeringen lite kantig. Det kan man släta till lite på följande sätt. Välj Select/Markering uppe i dokumentlisten > Modify/Ändra> Smooth/Utjämna (?).



7. Välj 2-6, beroende på dokumentets och markeringens storlek. Testa dig fram. Klicka ok.



8. Om du inte vill att kanten ska vara knivskarp gör du så här. Högerklicka i markeringen. Välj feather/ludd.



9. Vill du bara mjuka upp markeringen en liten aning väljer du 1-2 pixlar. Vill du ha en väldigt suddig/luddig kant väljer du mer feather/ludd. Klicka ok.



10. Tryck delete. Nu har du frilagt bilden!


Slutligen vill jag bara säga att jag gärna tar emot synpunkter på denna tutorial. Vad kan förbättras? Har jag glömt något? Är jag otydlig? Är något fel?

Inga kommentarer: